EMDR

Gepubliceerd op 18 april 2020 om 10:33

Trauma me, trauma you

Mijn dochtertje amper 2 jaartjes oud heeft al verschillende trauma's doorgemaakt. Och germ zo'n klein ding en dan al zo veel mee moeten maken. Eigenlijk ben ik als mama ook gewoon heel boos omdat ik vind dat er niet goed om gegaan is met haar angsten en dat we nu dus achter de feiten aan aan het lopen zijn (zoals gewoonlijk helaas).Mijn dochtertje amper 2 jaartjes oud heeft al verschillende trauma's doorgemaakt. Och germ zo'n klein ding en dan al zo veel mee moeten maken. Eigenlijk ben ik als mama ook gewoon heel boos omdat ik vind dat er niet goed om gegaan is met haar angsten en dat we nu dus achter de feiten aan aan het lopen zijn (zoals gewoonlijk helaas).

Vanaf ongeveer de 12 weken zijn we aan het dokteren geslagen met Floor. waarbij wij toen nog erg bezig waren met een koemelkallergie. Hierna volgde ziekenhuisopname na ziekenhuisopname en artsenbezoek na artsenbezoek en onnoemelijk veel onderzoeken. Veelal waren niet prettig voor Floor en het begon ons meisje steeds meer tegen te staan. 

Een aantal van deze onderzoeken/ingrepen zijn traumatisch geweest voor ons meisje. En niet alleen voor ons meisje. Zowel bij papa als mama zijn deze gebeurtenissen niet in de koude kleren gaan zitten. Ons meisje heeft er nachtmerries en nightterrors aan over gehouden en overdag kan ze ineens in de paniek schieten. Meestal is dit na een ingreep/onderzoek en dit houd dan ongeveer een week aan. 

Omdat ze met haar gedachte helemaal terug is bij de ingreep en of een onderzoek kan ze volledig in de paniek schieten. Haar troosten kun je op dat moment dan ook echt niet. Ze is zo enorm van streek en wil niet alleen zijn maar wil absoluut ook niet vastgehouden worden. Vasthouden associeert Floor op dat moment met vastgehouden worden tijdens zo'n onderzoek wat de paniek en angst enkel verergerd. 

Deze flashbacks spelen zich vooral 's nachts af omdat ze hier dan over gaat dromen. Waarna ik of mijn man (maar 9 van de 10 keer is het mama omdat ze enkel mama wil hebben in zo'n periode)  1 tot 2 uur bezig zijn haar weer te kalmeren te troosten en terug in bed te krijgen. 

Als we dan geluk hebben kunnen we 1 tot 2 uur slapen waarna het hele tafereel zich opnieuw voordoet. 

 

 

Ook overdag is Floor veel sneller uit het veld geslapen, natuurlijk ook logisch aangezien ze snachts niet goed slaapt en dus moe en kribbig is. Maar daarnaast kunnen de kleinste dingen onze Floor in deze weken al uit het veld doen slaan. Ze wordt dan huilerig en hangerig en wil enkel nog alleen bij mij op schoot zitten. 

Tussen de middag slapen wil ze niet of durft ze niet omdat ze weet dat ze dan weer de vreselijke nachtmerries krijgt. Ze doet er dan ook alles aan om niet te hoeven slapen. Maar uiteindelijk overwint de vermoeidheid en valt ze toch in slaap. Waarna ze vervolgens weer wakker wordt in paniek en weer een uur lang niet in haar doen is vanwege de middagnachtmerrie de ze gehad heeft. 

Omdat de perioden van paniek zo overduidelijk samen hangen met de bezoeken aan het ziekenhuis en andere medische plekken komt Floor nu dus in aanmerking voor traumabehandeling. In eerste instantie wordt er gekozen voor EMDR. Hiermee willen we het geheugenpatroon veranderen waardoor emoties uit de herinneringen iets of wat worden losgelaten en daardoor de angst minder zou moeten worden. Traumatische gebeurtenissen worden als het waren herschreven waardoor de emotionele lading veel en veel minder wordt. De herinnering blijft maar de angst gaat weg. 

Tijdens zo'n EMDR behandeling vertellen wij het verhaal van Floor aan Floor en kijken hoe en of ze hier op reageert. Dan wanneer ze hier op reageert gaan we tijdens het verhaal Floor opdrachtjes geven om het brein tijdens het luisteren naar het verhaal andere (moeilijke) dingen te doen en bedenken. Zo kunnen de herinneringen herschreven worden in haar hoofd. 

Hopelijk wordt mijn mooie lieve Floor dan weer mooie lieve onbevangen Floor.

Reactie plaatsen

Reacties

Ilse Cools
4 jaar geleden

Hoi Maaike,

Ik ken je niet persoonlijk, maar je zus Bregje is een collega van me. Van haar heb ik regelmatig gehoord wat jullie allemaal hebben meegemaakt. Niet niks! Poeh!
Wat schrijf je positief en boeiend!

Groetjes Ilse

Maak jouw eigen website met JouwWeb